Vegetable Name in Assamese

Vegetables

Here is a list of leafy and non-leafy vegetables used in Assamese cuisine along with their English names.

                 Assamese name - English name

  1. ওলকবি (Oolkobi) - Kohlrabi 
  2. ভাত কেৰেলা (Bhat kerela) - Teasel gourd 
  3. তিতা কেৰেলা (Tita kerela) - Bitter gourd 
  4. কোমোৰা (Kumura) - Ash gourd 
  5. ভোল (Bhul) - Sponge gourd 
  6. ধুন্দুলী (Dhunduli) - Snake gourd 
  7. জিকা (Zika) - Ridge gourd 
  8. কুন্দুলী (Kunduli) - Ivy gourd 
  9. জাতিলাওঁ বা পানীলাওঁ (Jatilao) - Bottle gourd 
  10. স্কচ্ (Squash) - Chayote squash 
  11. পটল (Potol) - Pointed gourd 
  12. কাঠ আলু (Kath aloo) - Yam
  13. ব্ৰক্ষ্মী শাক (Brahmi xaak) - Bacopa monmieri
  14. পালেং শাক (Paleng xaak)- Spinach
  15. লাই শাক (Lai xaak)- Mustard green 
  16. ঢেকীয়া (Dhekia) - Fiddlehead ferns 
  17. লফা শাক (Lofa xaak) - Chinese mellow  
  18. চুকা শাক (Suka xaak) - Spinach dock
  19. মচন্দৰি (Mosondori) - Heart leaf 
  20. ভেদাইলতা (Bhedai lota) - Skunk vine 
  21. মান ধনিয়া (Maan-dhania) - Long coriander
  22. খুতুৰা (Khutura) - Green amaranth 
  23. পূৰ্ণনভা শাক (Purnonova xaak) - Dichondra 
  24. সৰিয়হ শাক (Horiyoh xaak) -  Mustard plant 
  25. মিথি শাক (Meethi xaak) - Fenugreek greens
  26. কলমৌ (Kolmou) - Water spinach 
  27. জিলমিল (Zilmil) - White goosefoot 
  28. মৰিচা (Moricha) - Amaranth 
  29. দোৰোণ শাক (Doroon xaak) -  Lucas aspera
  30. মধুসোলেং (Modhuxulung) -  Polygonum microcephalum
  31. পিৰালী পালেং (Pirali palang) - Ceylon Spinach, Water leaf
  32. পনৌনৱা (Ponounova) - tar vine
  33. শুকলতি (Xukloti) - Patchouli 
  34. দূপৰ টেঙা (Dupor Tenga) - .Kalanchoe pinnata
  35. হেলচি শাক (Helosi ) - Buffalo spinach, Helancha
  36. ভেকুৰী (Bhekuri) - Indian nightshade 
  37. টেঙেচি (Tangasi) - Oxalis corniculata
  38. টেঙামৰা (Tengamora) - Roselle 
  39. চেংমৰা (Chengmora) - Lasia Spinosa 
  40. নল টেঙা (Nol-tenga) - Indian chestnut vine 
  41. নৰসিংহ (Noroxingho) - Curry leaf
  42. বাবৰি শাক (Babori xaak) - Crown daisy 
  43. বৰ-মানিমুনি (Bor-manimuni) - Asiatic pennywort 
  44. চজিনা (Sojina) - Drumstick 
  45. পচলা (Posola) - Banana shoots 
  46. কলডিল (Koldil) - Banana flower 
  47. কচু (Kosu) - Taro / colocasia 
  48. বাহঁগাজ (Bahgaj) - Bamboo shoots 
  49. বেতগাজ (Betgaj) - Rattan shoots 
  50. কণ বিলাহী (Kon bilahi) - Cheery tomato

No comments:

Post a Comment

Barasha's Kitchen